Index - Gazdaság - Ha nem lenne nemi diszkrimináció, jelentős mértékben nőne a GDP

Index – Gazdaság – Ha nem lenne nemi diszkrimináció, jelentős mértékben nőne a GDP

A nők fizetése még mindig kevesebb, mint az azonos bérkategóriában dolgozó férfi kollégáiknak. Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője az InfoRádiónak elmondta: az Európai Parlament 2020-as elemzése szerint

az életkor előrehaladtával egyre csak nő a szakadék a két nem bérei között,

és 2022-ben a teljes munkaidőben foglalkoztatott nők havi bruttó átlagkeresete több mint 17 százalékkal maradt el a férfiakétól.

Az Európai Unióban 2020-ban a nyugdíjszakadék a nemek között 28 százalék volt, tehát ennyivel kaptak kevesebb nyugdíjat a nők a férfiaknál. Némi fejlődés látható, ugyanis 2010-ben 34 százalék volt az eltérés. A férfi és a női nyugdíjak között Magyarországon 10 százalék volt a különbség 2019-ben  – magyarázta a szakértő az InfoRádiónak .

Mi a megoldás?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik elemzésében kimutatta, hogy a nők gazdasági szerepvállalása képes növelni a termelékenységet, így Erdélyi Dóra szerint a diszkriminációnak bérezés tekintetében nincs valós alapja.

Fotó: Hollie Adams / Getty Images Hungary

Mint mondta, a McKinsey & Company globális vezetési tanácsadó cég szerint a világ munkaképes korú lakosságának a felét a nők teszik ki, viszont a GDP-nek csupán 37 százalékát adják, ez az eltérés 12 ezer milliárd dollárral veti vissza a világgazdaságot. 

Ha 2025-re a világon mindenhol megteremtenék a nemek közti egyenlőséget, akkor akár 28 ezer milliárd dollárral növekedne a globális éves GDP.

A Realeulook Investments kimutatása szerint pedig minél nagyobb a nők aránya a cégek felső vezetői körében, annál inkább profitábilis az adott vállalat.

Javul a helyzet, de még van hova fejlődni 

Amint arról beszámoltunk, továbbra is jelentős a nemek közötti egyenlőtlenség a munkahelyeken, de biztató eredmény, hogy az OECD-országok közül Magyarország mutatta a legnagyobb előrelépést a nemek közötti egyenlőség megteremtésében. A PwC nevű vállalat kutatása rámutat: a munkáltatók a méltányos bérekkel és a befogadó vezetéssel javíthatják leginkább a nők munkahelyi szerepvállalását.

Az Avon szépségipari cég felmérése szerint ugyanakkor számos hátrányos megkülönböztetés éri a nőket a munka világában. A cég arra szólít fel mindenkit, hogy szálljanak szembe azokkal az akadályokkal, amelyek hátráltatják a nők egyenjogúságát.

Kövesse az eulooket Facebookon is!

Követem!

Forrás:https://eulook.hu/gazdasag/2023/03/25/fizetes-berezes-gdp-diszkriminacio-nemek-kozti-egyenlotlenseg/

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *