Index - Külföld - Kína segíthet a szankciók elkerülésében Vlagyimir Putyinnak

Index – Külföld – Komoly börtönbüntetést kaphat, aki álhíreket terjeszt bármelyik orosz katonáról – Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Az orosz állami média jelentései szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a Krímbe látogat, hogy megemlékezést tartson a félsziget Ukrajnától való elcsatolásának kilencedik évfordulója alkalmából.

A Krím félszigetet a 2014-es ukrán forradalmat követően szállta meg Oroszország. A régióban 2014 tavaszán vitatott legitimitású népszavazást tartottak, amin a szavazás szervezői szerint a részvételi arány igen magas volt, és a résztvevők elsöprő többsége a terület Oroszországhoz csatlakozása mellett foglalt állást. A világ nagy része azonban illegálisnak minősítette az annektálást.

Annak ellenére, hogy Volodimir Zelenszkij felszólította az orosz csapatokat, hogy vonuljanak ki a félszigetről, Vlagyimir Putyin nem hajlandó lemondani a térség feletti ellenőrzés jogáról. Ehelyett megszólalásaiban rendre a Krím megtartásának fontosságát hangsúlyozza.

Mint beszámoltunk róla, Szergej Akszjonov, a Krím oroszpárti kormányzója azt mondta egy korábbi tévéműsorban, hogy Volodimir Zelenszkij elnök hamis ábrándokat ébreszt az ukrán emberekben, Akszjonov szerint ugyanis Ukrajnának nincs esélye a Krím visszafoglalására, miután a félszigeten kiépült a szükséges védelmi infrastruktúra. A területi vezető úgy fogalmazott, hogy az ukrán államfő becsapja honfitársait.

Bármit is mondanak az ukrán vezetők a sajtóban, ők is tisztában vannak azzal, hogy semmilyen körülmények között nem fogják tudni visszaszerezni a Krímet, tekintettel az orosz elnök utasítására hozott intézkedésekre

– idézi Akszjonovot a TASZSZ hírügynökség. Arról is beszélt, hogy a félsziget illetékes hatóságai számos, védekezéssel, védelemmel kapcsolatos intézkedést terjesztettek elő, és több terv már meg is valósult. Azt mondta, „e tekintetben a Krím nincs veszélyben, a krímiek pedig nyugodtak lehetnek”.

Most először jár háborús övezetben 

Az orosz elnök a háború kezdete óta még egyszer sem látogatott olyan területre, amelyet közvetlenül érintettek a harci cselekmények. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az utóbbi szűk egy évben többször is megígérte, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat a Donbászba, de konkrét időpontot azóta sem tűztek ki erre. 

A Krím félszigeten az invázió kezdete óta már hajtottak végre csapást az ukránok (egy katonai támaszponton végrehajtott szabotázsakció mögött biztos, hogy ők álltak), illetve februárban volt szó arról, hogy hamarosan olyan rakétákat is kaphatnak, amellyel a Krím félszigetet is elérhetik. Emlékezetes még a Krím félszigeten található kercsi híd tavaly ősszel történt felrobbantása is – bár az utóbbi esetnél még mindig nem tisztázott, hogy kik álltak a hátterében. 

Azt, hogy Putyin még nem látogatott a háborús területek közelébe, már az orosz hadibloggerek is szóvá tették akkor, amikor Joe Biden amerikai elnök Kijevben járt egy hónappal ezelőtt. Egyikük akkor azt írta, hogy „a két nagyapó” (Biden és Putyin) közül az egyik betegségekkel küzd, és „az egész világ röhög rajta”, miközben a másik „erős és bátor vezető látszatát kelti”. „Ehhez képest az egyik vezető most elment Kijevbe. A másik viszont még mindig nem tette be a lábát Donyeckbe” – írta akkor a Putyin-párti blogger.

Forrás:https://eulook.hu/kulfold/2023/03/18/haboru-orosz-ukran-konfliktus-vlagyimir-putyin-volodimir-zelenszkij-oroszorszag-ukrajna-kijev-moszkva-kreml-bahmut-percrol-percre-szombat/komoly-bortonbuntetest-kaphat-oroszorszagban-az-aki-alhireket-terjeszt-a-zsoldosokrol/

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *