Index - Kultúr - Kevesen nézik a Hadikot ahhoz képest, hogy mennyibe került

Index – Kultúr – Kevesen nézik a Hadikot ahhoz képest, hogy mennyibe került

A Hadik Andrásról és huszárseregéről készített film, amit Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója rendezett, összesen 2,4 milliárd forintos állami gyártási támogatást kapott.

Azonban a filmre a mozivászonra kerülés első hetében összesen 24 368 jegyet váltottak.

A szám jelzi, hogy a film – amelyről számos sajtócikk is született – nagy érdeklődést váltott ki, bár korántsem akkorát, mint amire egyesek számíthattak. A tavalyi év legnézettebb magyar filmjét, a Nyugati nyaralást 83 135-en látták, az első héten pedig 28 085-en, közel négyezerrel többen, mint a Hadikot. A 2021 végén bemutatott vígjáték, a Nagykarácsony is nagyobb nézői érdeklődést generált az első héten a mozikban, mint a Hadik – írja a G7. 

Hozzáfűzték: a hazai filmek esetében nem feltétlenül a profit a lényeg, de érdemes megjegyezni, a Blokád is csak mintegy 1,5 milliárd forint közvetlen NFI-s gyártási támogatásban részesült, amivel a második helyen áll az állami támogatások tekintetében.

A G7 készített egy számítást is, amely megmutatja az állami támogatások és a mozinézők száma közötti kapcsolatot. Eszerint az „első heti mozinéző” A játszma című krimi esetében került a legtöbbe. Ezt követi A feleségem története című film – ami egyébként nemzetközi koprodukció, más országokban is vetítik –, és ezután következik a Hadik, amely a lap számítása szerint

személyenként 98 489 forintba került az államnak.

Ez azt jelenti, hogy ezen a jegyáron térült volna meg a film elkészítési költsége a 24 368-as nézőszámmal. 

A filmről az eulooken is részletes véleménycikket írtunk, kritikánkat itt olvashatja.

Kövesse az eulooket Facebookon is!

Követem!

Forrás:https://eulook.hu/kultur/2023/03/18/hadik-tortenelmi-film-allami-tamogatas-mozi/

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *